Νέοι άνθρωποι της πόλης, με φρέσκιες ιδέες, με ζωντάνια, μεράκι, γνώση και ιδιαίτερη αγάπη για την παράδοση, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια δομή στήριξης, προβολής, ενημέρωσης και δημιουργίας γύρω από τα δρώμενα της χώρας μας, που αφορούν -με τον ευρύτερο όρο- την Λαογραφία. Τα μέλη του Χ.Ο.Ξ., είναι έμπειρα στην πλειονότητα τους στους τομείς της παράδοσης και της Λαογραφίας, με πολύχρονη διαδρομή σε ιστορικούς συλλόγους της πόλης.

Έτσι λοιπόν, η δημιουργία ενός νέου Συλλόγου στην πόλη της Ξάνθης, ήταν η έκφραση της θέλησης τους να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους και ταυτόχρονα να προωθήσουν τις ιδέες τους και να καταδείξουν την αγάπη τους για την παράδοση, στην τοπική κοινωνία, σ’ ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό. Το 2011 θα το θυμόμαστε όλοι σαν μια χρονιά έκφρασης των χρόνιων αναζητήσεων μας, που βρήκαν τον δρόμο αλλά και την ωριμότητα να δημοσιοποιηθούν και να πάρουν σάρκα και οστά.

O Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης βασίζεται στο κοινό συμφέρον και την αγάπη των μελών του για τη παράδοση της Ελλάδος και ιδιαίτερα τη λαογραφία της Θράκης. Με έδρα την Ξάνθη προσπαθεί να διατηρήσει και να διαδώσει την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από το χορό, τα τραγούδια, τα ήθη, τα έθιμα και τις φορεσιές της ελληνικής παράδοσης. Εξίσου σημαντικός στόχος του Συλλόγου είναι η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης της Ξάνθης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάλυψη των βασικών λειτουργικών και οικονομικών αναγκών τους Συλλόγου στηρίχθηκε και στηρίζεται στις εισφορές των μελών του.

Στην εξαετή λειτουργιά του ο Όμιλος στηρίζει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και του δήμου Ξανθής λαμβάνοντας μέρος με τις χορευτικές του ομάδες. Εξέχουσα θέση στην πορεία του Χ.Ο.Ξ. έχουν οι συμμέτοχες στο φεστιβάλ «Εμμέλεια» στο χοροθέατρο της Δόρας Στράτου, οι 2 εμφανίσεις στη γειτονική Βουλγαρία καθώς και το ταξίδι στην Τσεχία στο φεστιβάλ της Πράγας!Τέλος το Μάιο του 2015 και έπειτα από πρόσκληση του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου βρέθηκε στο νησί των Δωδεκανήσων και παρουσίασε το έθιμο του θρακιώτικου γάμου με τη συμμέτοχη 35 χορευτών και ορχήστρας αποτελούμενης από μέλη του συλλόγου.

Θα λέγαμε ότι ο Χ.Ο.Ξ., αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των χορευτών του. Η προσπάθεια, η προσωπική εργασία και το μεράκι των μελών είναι ηθικό κεφάλαιο στο οποίο ο Σύλλογος επενδύει το μέλλον του. Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο, η αγάπη όμως των ανθρώπων του μεγάλη.